သဘာဝေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ားစုစည္းမူ႔

Thursday, 3 October 2013

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ခေရပင္

by ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ားOctober 4, 2013 at 2:51amPhoto: ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ခေရပင္
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
by ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ားOctober 4, 2013 at 2:51am

Item Name --------- Star-Flower ခေရပင္ (ခ) ခ်ရားပင္
Category ------------ Raw Material
Botany Term ------- Mimusops elengi Roxb
Species Family --- Sapotaceae

ျမန္မာႏိုင္ငံတစ္၀န္း ေျမျပန္႕ေဒသ မ်ားတြင္ အမ်ားအျပားေတြ႕ရသည္။သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။

♥ အပင္

ပင္စည္ေျဖာင့္မတ္ေသာ အပင္ႀကီးမ်ိဳးျဖစ္၍ ေပ ၄၀ခန္႕ျမင့္၏။ အဖို အမ ႏွစ္မ်ိဳး႐ွိသည္။ အသီးအပြင့္ ႏွစ္မ်ိဳး႐ွိေသာ္ အမမ်ိဳးျဖစ္၍ အပြင့္သက္သက္ပြင့္လွ်င္ အဖိုမ်ိဳးျဖစ္သည္။ အကိုင္းအခက္ လြန္စြာျဖာ၏။ အေခါက္ထူ၍ ၾကမ္းၿပီး ညိဳမည္းေရာင္႐ွိ၏။ 

♥ အ႐ြက္

ေျပာင္ေခ်ာ၍ ေတာက္ပသည္။ ဘဲဥပံု႐ွိ၍ ႐ြက္ထိပ္ခၽြန္ၿပီး ႐ြက္ရင္း၀ိုင္း၊ သို႕မဟုတ္ အနည္းငယ္ သြယ္သည္။႐ြက္နားလႈိင္းတြန္႕သည္။သေျပ႐ြက္္ႏွင့္ တူ၏။ 

♥ အပြင့္

အဖိုပြင့္ အမပြင့္ ၂ မ်ိဳး႐ွိ၍ အမပြင့္ထက္ အဖိုပြင့္သည္ အနည္းငယ္ႀကီးၿပီးျဖဴ၏။ အမပြင့္သည္ အနည္းငယ္ နီၾကန္ၾကန္႐ွိ၏။ အပြင့္မ်ားမွာ ေမႊးႀကိဳင္ေသာရနံ႕႐ွိသည္။ကဆုန္၊ နယုန္ လတြင္ပြင့္သည္။ 

♥ အသီး

ဘဲဥပံု ႐ွိ၏။ ပထမတြင္ အစိမ္းေရာင္႐ွိၿပီး ေနာက္ပိုင္း ရင့္မွည့္ေသာအခါ လိေမၼာ္နီေရာင္ ျဖစ္သြားသည္။ အသားထူ၏။ အသားအ၀ါေရာင္ ႐ွိၿပီး ဖန္၍ ခ်ိဳသည္။ စား၍ရသည္။ အေစ့မွာ မာေက်ာ ၿပီး အညိရင့္ေရာင္႐ွိသည္။ ၀ါေခါင္ ၊ ေတာ္သလင္းလတြင္ သီးသည္။

► အသံုးဝင္ပံု

အပြင့္ ၊ အေခါက္ ၊ အေစ့။

♥ အာနိသင္

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ အေခါက္သည္ခ်ိဳ၏။ ခါး၏။ ေအး၏။ ႏွလံုးကို အား႐ွိေစ၏။ ၀မ္းမီးကိုပြားေစ၏။ ေရာဂါပိုးတို႕ကို ႏိုင္၏။ သြားဖံုးေရာဂါမ်ား၌ အက်ိဳးျပဳ၏။ သည္းေျခေဖာက္ျပန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ အသီးသည္ အူကို တြန္႕႐ႈံ႕ေစ၏။ ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ၏။ သြားတို႕ကုိ ခိုင္ေစ၏။ ခ်ဳပ္၏။ သလိပ္ သည္းေျခကိုႏို္င္၏။ အေစ့သည္ လႈပ္ေနေသာ သြားတို႕ကို ခိုင္ေစ၏။ ႐ွဴေသာ္ ေခါင္းကုိက္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။

► အပြင့္အသံုးျပဳပံု 

၁။ခေရပြင့္ကို တစ္ညလံုးေရစိမ္၍ နံနက္တြင္ထို စိမ္ရည္ကိုစစ္ၿပီး ကေလးအားတိုက္လွ်င္ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါေပ်ာက္၏။ 
၂။ခေရပြင့္အစိုကို မီးယပ္ျဖဴေရာဂါႏွင့္ သြားေရာဂါ အတြက္ အသံုးျပဳ၏။
၃။ခေရပြင့္အေျခာက္ကို သနပ္ခါးျဖင့္ ေရာေသြးလိမ္းက အပူေၾကာင့္ျဖစ္ေသာမိတ္နာ၊ ယားနာမ်ား အျမန္ေပ်ာက္ကင္း၏။ 

► အေခါက္အသံုးျပဳပံု

၁။အေခါက္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ အပြင့္ကုိ႐ွဴျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း၊ အသီးကိုစားျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း ႏွလံုးေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစ၏။ 
၂။ခေရေခါက္၊ဆီးျဖဴေခါက္၊႐ွားေခါက္ ၃ မ်ိဳးျပဳတ္၍ငံုေပးျခင္းျဖင့္ ပါးစပ္၌ မက္ခ႐ုေပါက္ျခင္း၊ သြားဖံုး ေရာင္ျခင္း၊ ပါးစပ္၌အပူေလာင္ျခင္း၊ ေရစီးကမ္းၿပိဳ ျဖစ္ျခင္းစေသာ ခံတြင္းနာအားလံုး ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ 
၃။အေခါက္ကုိျပဳတ္၍ ဖန္ေဆးရည္အျဖစ္ အသံုးျပဳႏို္င္သည္။ 

► အေစ့အသံုးျပဳပံု

၁။အဆက္မျပတ္သြားေသာ ၀မ္းေရာဂါအတြက္ အေစ့ကို ေရေအးႏွင့္ ေသြးေသာက္ျခင္း၊ ခေရသီးအမွည့္၏ အသားကုိစားေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏို္င္သည္။

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
♥မည္သူမဆိုလြတ္လပ္စြာကူးယူေဖၚျပႏိုင္ပါသည္။က်န္းမာေရးဗဟုသုတတိုးပြါးေစရန္ Like ,Credit ေပးျခင္းျဖင့္လည္းကူညီႏိုင္ပါသည္။♥ 
source >>>http://myanmarherbal.blogspot.com/2013/10/blog-post_2622.html#more

Item Name --------- Star-Flower ခေရပင္ (ခ) ခ်ရားပင္
Category ------------ Raw Material
Botany Term ------- Mimusops elengi Roxb
Species Family --- Sapotaceae

ျမန္မာႏိုင္ငံတစ္၀န္း ေျမျပန္႕ေဒသ မ်ားတြင္ အမ်ားအျပားေတြ႕ရသည္။သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။

အပင္
ပင္စည္ေျဖာင့္မတ္ေသာ အပင္ႀကီးမ်ိဳးျဖစ္၍ ေပ ၄၀ခန္႕ျမင့္၏။ အဖို အမ ႏွစ္မ်ိဳး႐ွိသည္။ အသီးအပြင့္ ႏွစ္မ်ိဳး႐ွိေသာ္ အမမ်ိဳးျဖစ္၍ အပြင့္သက္သက္ပြင့္လွ်င္ အဖိုမ်ိဳးျဖစ္သည္။ အကိုင္းအခက္ လြန္စြာျဖာ၏။ အေခါက္ထူ၍ ၾကမ္းၿပီး ညိဳမည္းေရာင္႐ွိ၏။ 


အ႐ြက္

ေျပာင္ေခ်ာ၍ ေတာက္ပသည္။ ဘဲဥပံု႐ွိ၍ ႐ြက္ထိပ္ခၽြန္ၿပီး ႐ြက္ရင္း၀ိုင္း၊ သို႕မဟုတ္ အနည္းငယ္ သြယ္သည္။႐ြက္နားလႈိင္းတြန္႕သည္။သေျပ႐ြက္္ႏွင့္ တူ၏။ 

အပြင့္

အဖိုပြင့္ အမပြင့္ ၂ မ်ိဳး႐ွိ၍ အမပြင့္ထက္ အဖိုပြင့္သည္ အနည္းငယ္ႀကီးၿပီးျဖဴ၏။ အမပြင့္သည္ အနည္းငယ္ နီၾကန္ၾကန္႐ွိ၏။ အပြင့္မ်ားမွာ ေမႊးႀကိဳင္ေသာရနံ႕႐ွိသည္။ကဆုန္၊ နယုန္ လတြင္ပြင့္သည္။ 

အသီး

ဘဲဥပံု ႐ွိ၏။ ပထမတြင္ အစိမ္းေရာင္႐ွိၿပီး ေနာက္ပိုင္း ရင့္မွည့္ေသာအခါ လိေမၼာ္နီေရာင္ ျဖစ္သြားသည္။ အသားထူ၏။ အသားအ၀ါေရာင္ ႐ွိၿပီး ဖန္၍ ခ်ိဳသည္။ စား၍ရသည္။ အေစ့မွာ မာေက်ာ ၿပီး အညိရင့္ေရာင္႐ွိသည္။ ၀ါေခါင္ ၊ ေတာ္သလင္းလတြင္ သီးသည္။

အသံုးဝင္ပံု

အပြင့္ ၊ အေခါက္ ၊ အေစ့။

အာနိသင္

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ အေခါက္သည္ခ်ိဳ၏။ ခါး၏။ ေအး၏။ ႏွလံုးကို အား႐ွိေစ၏။ ၀မ္းမီးကိုပြားေစ၏။ ေရာဂါပိုးတို႕ကို ႏိုင္၏။ သြားဖံုးေရာဂါမ်ား၌ အက်ိဳးျပဳ၏။ သည္းေျခေဖာက္ျပန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ အသီးသည္ အူကို တြန္႕႐ႈံ႕ေစ၏။ ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ၏။ သြားတို႕ကုိ ခိုင္ေစ၏။ ခ်ဳပ္၏။ သလိပ္ သည္းေျခကိုႏို္င္၏။ အေစ့သည္ လႈပ္ေနေသာ သြားတို႕ကို ခိုင္ေစ၏။ ႐ွဴေသာ္ ေခါင္းကုိက္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။

အပြင့္အသံုးျပဳပံု 

၁။ခေရပြင့္ကို တစ္ညလံုးေရစိမ္၍ နံနက္တြင္ထို စိမ္ရည္ကိုစစ္ၿပီး ကေလးအားတိုက္လွ်င္ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါေပ်ာက္၏။ 
၂။ခေရပြင့္အစိုကို မီးယပ္ျဖဴေရာဂါႏွင့္ သြားေရာဂါ အတြက္ အသံုးျပဳ၏။
၃။ခေရပြင့္အေျခာက္ကို သနပ္ခါးျဖင့္ ေရာေသြးလိမ္းက အပူေၾကာင့္ျဖစ္ေသာမိတ္နာ၊ ယားနာမ်ား အျမန္ေပ်ာက္ကင္း၏။ 

အေခါက္အသံုးျပဳပံု

၁။အေခါက္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ အပြင့္ကုိ႐ွဴျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း၊ အသီးကိုစားျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း ႏွလံုးေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစ၏။ 
၂။ခေရေခါက္၊ဆီးျဖဴေခါက္၊႐ွားေခါက္ ၃ မ်ိဳးျပဳတ္၍ငံုေပးျခင္းျဖင့္ ပါးစပ္၌ မက္ခ႐ုေပါက္ျခင္း၊ သြားဖံုး ေရာင္ျခင္း၊ ပါးစပ္၌အပူေလာင္ျခင္း၊ ေရစီးကမ္းၿပိဳ ျဖစ္ျခင္းစေသာ ခံတြင္းနာအားလံုး ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ 
၃။အေခါက္ကုိျပဳတ္၍ ဖန္ေဆးရည္အျဖစ္ အသံုးျပဳႏို္င္သည္။ 

အေစ့အသံုးျပဳပံု

၁။အဆက္မျပတ္သြားေသာ ၀မ္းေရာဂါအတြက္ အေစ့ကို ေရေအးႏွင့္ ေသြးေသာက္ျခင္း၊ ခေရသီးအမွည့္၏ အသားကုိစားေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏို္င္သည္။

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
♥မည္သူမဆိုလြတ္လပ္စြာကူးယူေဖၚျပႏိုင္ပါသည္။က်န္းမာေရးဗဟုသုတတိုးပြါးေစရန္ Like ,Credit ေပးျခင္းျဖင့္လည္းကူညီႏိုင္ပါသည္။♥

No comments:

Post a Comment