သဘာဝေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ားစုစည္းမူ႔

Thursday 10 October 2013

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ေဘာစကိုင္းပင္

by ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ားOctober 10, 2013 at 9:11pm

Item Name -------- Leucaena glauca Benth (ေဘာစကိုင္း)
Category ----------- Raw Material
Botany Term ------- Leucaena glauca Benth
Species Family ----- Mimosaceae

ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပား ၌ ေပါက္ေရာက္သည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။

♥ အပင္

ပင္လတ္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္၏ ။ အျမင့္ ၁၅ ေပမွ ၂၅ ေပခန္႔ ထိ ျမင့္သည္။ အကိုင္း ျဖာသည္။ အေခါက္ ၾကမ္းၿပီး မြဲေျခာက္ေျခာက္ မီးခိုး ၫိုေရာင္ ေပၚတြင္ အစိမ္းေရာင္ အကြက္ကေလးမ်ား ရွိသည္။ 

♥ အရြက္

ငွက္ေမြး ရြက္ေပါင္း ျဖစ္ၿပီး ရြက္လႊဲ ထြက္သည္။ ရြက္ေမ်ာ ရွိသည္။ ထိပ္အနည္းငယ္ ခၽြန္ၿပီး ရြက္ရင္း ရြဲ႕ေစာင္း ၍ ခပ္က်ဲက်ဲ မ်က္ႏွာခ်င္း ဆိုင္ ထြက္သည္။


♥ အပြင့္

ပန္းခိုင္ ထီးထီး ျဖစ္သည္။ ပန္းခိုင္ ထိပ္တြင္ ပန္းပြင့္ေလး မ်ားစုၿပံဳ၍ ေဘာလံုးသ႑ာန္ ပြင့္၏ ။ (နန္းလံုးႀကိဳင္ ပြင့္ ႏွင့္တူသည္။) အပြင့္ အျဖဴေရာင္ ရွိသည္။ တစ္ႏွစ္ ပတ္လံုး ပြင့့္သည္။  

♥ အသီး

သီးေတာင့္ ရွည္မ်ိဳး ျဖစ္၍ ပါးၿပီး ျပားသည္။ အသီး တြင္း၌ အၫိုေရာင္ ေျပာင္ေခ်ာေသာ အေစ့ ၁၅ ေစ့ အထိ ရွိသည္။

 ► အသံုးဝင္ပံု

အေခါက္ ၊ အေစ့ ၊ ပဥၥငါးပါး ၊ အရြက္ ႏွင့္ အသီးခြံ

♥ အာနိသင္

ျမန္မာ့ ေဆးက်မ္း မ်ား အလိုအရ ေဘာစကိုင္းသည္ ပူ၏ ၊ ေသြးကို ၾကြေစ၏ ၊ ေလကို ေၾကေစ၏ ၊ အဆိပ္ကို ႏိုင္၏ ။ 

 ► အေခါက္အသံုးျပဳပံု

၁ ။ အေခါက္ ကို ကိုယ္တြင္း ၌ နာက်င္ ကိုက္ခဲေသာ ေရာဂါ အတြက္ အတြင္းေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳ သည္။  
၂ ။အေခါက္ ႏွင့္ အျမစ္ျပဳတ္ ရည္ကို ကိုယ္၀န္ပ်က္ မက်ေစရန္ ကာကြယ္ေဆး အျဖစ္ ေဖာ္စပ္ အသံုးျပဳ၏ ။

► အေစ့အသံုးျပဳပံု

၁ ။ အေစ့ကို အကိုက္အခဲ အေဖာ အေရာင္ ေပ်ာက္ရန္ လိမ္းေဆး အျဖစ္ ေဖာ္စပ္ အသံုးျပဳသည္။

► ပဥၥငါးပါး အသံုးျပဳပံု 

၁ ။ ေဘာစကိုင္း ကို အဆိပ္ေျဖ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳ ရာ၌ ထင္ရွား၏။ ေဘာစကိုင္း ငါးပါး သို႔မဟုတ္ အျမစ္ ကို ႀကိတ္၍ ေထာပတ္ ႏွင့္ ေရာၿပီး ေသာက္ျခင္း ၊ ကိုက္ခဲ ရာ၌ လိမ္းက်ံ ျခင္း ျဖင့္ ေျမြဆိပ္ ေျပ၏။ 

► အရြက္ႏွင့္ အသီးခြံအသံုးျပဳပံု

၁ ။ အရြက္ ႏုကေလးမ်ား ႏွင့္ အသီးခြံ ကို ျပဳတ္၍ တို႔စားျခင္းျဖင့္ ၀မ္းမွန္ ေစသည္။ ဒူလာ ကိုက္ခဲျခင္း ကိုလည္း ေပ်ာက္ေစသည္။

ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
photo by google search
♥ မည္သူမဆိုလြတ္လပ္စြာကူးယူေဖၚျပႏိုင္ပါသည္။ ♥
♥ က်န္းမာေရးဗဟုသုတတိုးပြါးေစရန္ Like,share, ,Credit ေပးျခင္းျဖင့္လည္းကူညီႏိုင္ပါသည္။ ♥

No comments:

Post a Comment